Komponen makanan
|
Jenis
|
Fungsi
|
Sukatan keperluan
|
Karbohidrat
|
Nasi,mi,roti,hasil bijirin, ubi
|
Membekal tenaga,vitamin, mineral,serat & protein
|
Perlu dimakan lebih banyak 8-12 sajian. Contoh: 1 sajian - ½ cawan nasi / ½ keping capati
|
Protein
|
Daging, ikan, telur, kekacang
|
Membina & membaik pulih tisu tubuh badan
|
Makan dengan sederhana 2-3 sajian, contoh : 1 sajian – 1 ketul paha ayam / 1 ekor ikan kembung / 2 biji telur.
|
Kalsium, Zat besi
|
Susu & hasil tenusu
|
Tumbesaran
|
Susu & hasil tenusu – 1-2 sajian. Contoh: 1 sajian- 1 gelas susu / 1 cawan dadih / 1 keping keju.
|
Vitamin, mineral, serat
|
Semua jenis sayuran & buah-buahan
|
Membekal vitamin,mineral & serat. Menjauhi penyakit akibat kekurangan vitamin, serat, mengelak masalah sembelit
|
Makan dengan lebih 3-5 sajian. Contoh : 1 sajian ialah ½ cawan sayur daun hijau / 1 hiris betik
|
Garam, gula minyak
|
Makanan diproses, kuih-muih, aiskrim, makanan bergoreng
|
Memberi tenaga,sebagai penyedap makanan & tidak diperlukan dalam jumlah yang banyak.
|
Perlu dimakan sedikit.
|
Friday, 29 March 2013
Pemilihan Jenis Dan Kualiti Makanan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment