Friday 29 March 2013

Pemilihan Jenis Dan Kualiti Makanan



Komponen makanan
Jenis
Fungsi
Sukatan keperluan
Karbohidrat
Nasi,mi,roti,hasil bijirin, ubi
Membekal tenaga,vitamin, mineral,serat & protein
Perlu dimakan lebih banyak 8-12 sajian. Contoh: 1 sajian - ½ cawan nasi / ½ keping capati
Protein
Daging, ikan, telur, kekacang
Membina & membaik pulih tisu tubuh badan
Makan dengan sederhana 2-3 sajian, contoh : 1 sajian – 1 ketul paha ayam / 1 ekor ikan kembung / 2 biji telur.
Kalsium, Zat besi
Susu & hasil tenusu
Tumbesaran
Susu & hasil tenusu – 1-2 sajian. Contoh: 1 sajian- 1 gelas susu / 1 cawan dadih / 1 keping keju.
Vitamin, mineral, serat
Semua jenis sayuran & buah-buahan
Membekal vitamin,mineral & serat. Menjauhi penyakit akibat kekurangan vitamin, serat, mengelak masalah sembelit
Makan dengan lebih 3-5 sajian. Contoh : 1 sajian ialah ½ cawan sayur daun hijau / 1 hiris betik
Garam, gula minyak
Makanan diproses, kuih-muih, aiskrim, makanan bergoreng
Memberi tenaga,sebagai penyedap makanan & tidak diperlukan dalam jumlah yang banyak.
Perlu dimakan sedikit.

No comments:

Post a Comment