Langkah penyediaan makanan hendaklah mematuhi peraturan yang selamat supaya tidak berlaku pencemaran. Contoh: tidak menggunakan papan pemotong yang sama untuk makanan mentah & makanan yang telah dmasak.
· Makanan hendaklah dibersihkan dengan air bersih sebelum di masak.
Ciri-ciri seorang penyelia makanan yang sihat:
1. Basuh tangan setiap kali selepas ke tandas & sebelum menyediakan makanan.
2. Memakai apron & tudung kepala yang bersih & betul.
3. Kuku dipotong pendek.
4. Jangan memakai cincin.
5. Tidak meludah di kawasan penyediaan makanan
6. Tidak batuk / bersin ke arah makanan.
7. Tidak merokok / memakan sireh.
8. Tidak mengorek telinga / hidung.
9. Tubuh serta pakaian sentiasa dalam keadaan bersih.
ff - videoodl.cc: youtube channel - videodl.cc
ReplyDeleteff. YouTube Channel. ff. ff. YouTube. ff. YouTube Channel. ff. youtube mp3 YouTube. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff.