Friday 29 March 2013

Penyediaan Makanan


Langkah penyediaan makanan hendaklah mematuhi peraturan yang selamat supaya tidak berlaku pencemaran. Contoh: tidak menggunakan papan pemotong yang sama untuk makanan mentah & makanan yang telah dmasak.

·    Makanan hendaklah dibersihkan dengan air bersih sebelum di masak.



Ciri-ciri seorang penyelia makanan yang sihat:

1. Basuh tangan setiap kali selepas ke tandas & sebelum menyediakan makanan.

2. Memakai apron & tudung kepala yang bersih & betul.

3. Kuku dipotong pendek.

4. Jangan memakai cincin.

5. Tidak meludah di kawasan penyediaan makanan

6. Tidak batuk / bersin ke arah makanan.

7. Tidak merokok / memakan sireh.

8. Tidak mengorek telinga / hidung.

9. Tubuh serta pakaian sentiasa dalam keadaan bersih.

1 comment:

  1. ff - videoodl.cc: youtube channel - videodl.cc
    ff. YouTube Channel. ff. ff. YouTube. ff. YouTube Channel. ff. youtube mp3 YouTube. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff. YouTube Channel. ff.

    ReplyDelete