Friday 29 March 2013

Penyimpanan Makanan


1. Makanan kering – Makanan mentah kering seperti beras & tepung disimpan di dalam bekas & tempat yang kering. Ruang yang lembap akan menggalakkan pertumbuhan kulat.

2. Makanan basah – Makanan mentah basah seperti ayam, daging & hasil laut mengandungi banyak bakteria. Makanan ini perlu diasingkan daripada makanan yang telah dimasak / makanan mentah yang sedia untuk dimakan seperti buah-buahan & ulam. Titisan daripada air makanan mentah boleh memindahkan bakteria melalui proses pencemaran silang.

Jika menyimpan makanan dalam peti sejuk, ikuti panduan berikut :

1. Jarakkan bekas-bekas dalam peti sejuk supaya peredaran udara sejuk lebih sempurna.

2. Amalkan prinsip ’mula masuk, mula keluar’ untuk memastikan makanan yang disimpan dahulu mengikut giliran.

3. Daging, susu, ikan, hasil tenusu, krim & lauk-pauk perlu ditutup dan disimpan pada bahagian yang paling sejuk.

4. Makanan yang di masak & tidak di masak mesti disimpan berasingan bagi mengelakkan pencemaran silang.

(Panduan yg dsarankan oleh KKM melalui modul Kempen Cara Hidup Sihat 2001)

No comments:

Post a Comment